Sir Edmund Hillary

Sir Edmund Hillary

Edmund Hillary s-a născut în 1919 la Auckland, Noua Zeelandă. A fost primul om care a atins Vârful Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a Everestului, în 1953. Hillary a atins vârful pe 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală), urmat imediat de șerpașul Tenzing Norgay.

Ulterior, neozeelandezul a participat la expediții organizate la Polul Sud și a străbătut fluviul Gange de la ocean până la izvoare. În 1985 a zburat către Polul Nord alături de astronautul Neil Armstrong într-un avion mic cu două motoare, fiind prima persoană care a reușit să ajungă la ambele Poluri și pe vârful Everestului.

De asemenea, Hillary a demarat o serie de proiecte de dezvoltare a Nepalului, construind școli, clinici, poduri și un aerodrom folosit și astăzi. A murit în anul 2008, pe 11 ianuarie.

În prezent, numeroase regiuni geografice poartă numele lui Edmund Hillary, iar bancnota de cinci dolari a Noii Zeelande îi poartă chipul. Revista Time l-a inclus în topul 100 al celor mai influente persoane ale secolului XX.

1 Articol(e)

pe pagina

1 Articol(e)

pe pagina

Abonează-te și primești
15% reducere!
Fii primul care află ofertele săptămânii, noutățile lansate și articolele publicate în The Sportist. Alergare, ciclism, triatlon, alpinism, fotbal, poți accesa totul cu un singur click. În plus, primești cadou o reducere de 15% la următoarea comandă.